Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      112_1.jpg

      Позиція АФНУ щодо проекту Податкового кодексу України

      13 жовтня 2010, 0:00 переглядів: 9673
      101025_news07 жовтня 2010 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Податкового кодексу України, який зареєстрований у Верховній Раді України за № 7101-1 від 21.09.2010 року (надалі – Законопроект) та знаходиться в роботі Комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України.
      Суб’єктом законодавчої ініціативи даного Законопроекту є Кабінет Міністрів України за ініціативою Прем’єр – міністра України Азарова М.Я.
      Законопроектом визначаються принципи побудови податкової системи, перелік податків, зборів (обов'язкових платежів), що підлягають сплаті до бюджетів всіх рівнів, методика їх обчислення, ставки оподаткування, правовий стан платників податків, порядок адміністрування податків, а також порядок і умови застосування фінансових санкцій до платників податків за порушення податкового законодавства.
      Даний Законопроект презентується Владою як інвестиційно-інноваційний документ, спрямований на залучення інвестицій, реформування податкової системи України, зменшення податкового навантаження на вітчизняні підприємства та промисловість шляхом звільнення від оподаткування прибутку підприємства де – яких галузей та господарської діяльності, зміцнення фінансової бази місцевих бюджетів шляхом скасування неефективних місцевих податків і зборів та введення податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки.
      Але, нажаль, для суб’єктів підприємницької діяльності, які надають послуги на ринку нерухомості, даний Законопроект ніяких новацій не пропонує, навпаки, операторам ринку нерухомості пропонується повернутися до умов праці, що існували до 1999 року.
      Так:
      1. Фізичні особи – підприємці (надалі – ФОП) та юридичні особи, які надають послуги при операціях з нерухомістю (в тому числі посередницькі, консультативні, юридичні, рекламні, тощо), не підпадають під спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, тобто для них скасовується дана система оподаткування та вони таким чином позбавляються права вибору спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.
      2. У зв’язку із скасуванням спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, ФОП та юридичні осіби, які надають послуги при операціях з нерухомістю, отримають весь обсяг адміністративного контролю за їх діяльністю та загальний порядок обліку та звітності.
      3. ФОП, які надають послуги при операціях з нерухомістю, отримають: 15 % ставку податку на доходи, якщо вони не перевищують 10 - ти кратний розмір мінімальної заробітної платні, встановленої на 01 січня звітного року, та 17 % ставку – на ту частину доходів, що перевищують даний критерій, а також (відповідно до ЗУ “Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати” (№ 1646-vi від 20.10.2009 року) розмір мінімальної заробітної плати становить 869 гривень).
      4. Для юридичних осіб, які надають послуги при операціях з нерухомістю, не застосовуються 5-річні “податкові канікули” на період з 1 січня 2011 року до 1 січня 2016 року з 0 % ставкою податку на прибуток підприємств, а вони отримають 16 % ставку податку на прибуток підприємств.
      5. ФОП та юридичні особи, які надають послуги при операціях з нерухомістю, становляться платниками податку на додану вартість із 17 % ставкою податку, який додається до ціни їх послуг.

      За статистикою Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, на даний час в Україні послуги при операціях з нерухомістю надаються 11 238 суб’єктами підприємницької діяльності, з яких 3 492 – є фізичні особи - підприємці та 7 746 – юридичні особи, 98 % яких працюють за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності.
      Тому, таки “новації” даного Законопроекту щодо діяльності операторів ринку нерухомості, призведуть до фактичного знищення ФОП, як представників суб’єктів малого підприємства, погіршення умов діяльності юридичних осіб, а також до подорожчання послуг при операціях на ринку нерухомості.
      Даний Законопроект зводить нанівець всі значні позитивні досягнення ринку нерухомості України за останні 10 років та відкидає ринок нерухомості на межу 1999 року, створює умови для подорожчання послуг на ринку нерухомості.
      На даний час, ринок нерухомості, як й діяльність його операторів, знаходяться в кризово – депресивному стані, тому ніяким чином не можна допустити погіршення ділового клімату на ринку нерухомості.
      АФНУ, виконуючи свої статутні завдання щодо здійснення представницьких та захисних функції щодо законних інтересів своїх членів в державних органах, весь час приймала активну участь у всіх заходах, спрямованих на обговорення усіх публічних варіантів проектів Податкового кодексу України, та постійно подавала свої пропозиції щодо питань, пов’язаних з діяльністю операторів ринку нерухомості та ринком нерухомості, в цілому.
      Щодо даного Законопроекту, то АФНУ також вжила всі необхідні заходи щодо захисту інтересів не тільки своїх членів, але й усієї рієлторської спільноти.
      Так Головою комітету АФНУ з законодавства, юридичних питань та стандартизації Бовсуновською С.О., булі підготовлені відповідні звернення із порівняльною таблицею стосовно пропозицій АФНУ щодо змін до даного Законопроекту, які за підписом Президента АФНУ Шульги А.В. були направлені до Хомутинніка В.Ю., Голови комітету з питань податкової та митної політики Верховної Ради України, а також інших членів даного комітету Верховної Ради України, Народних Депутатів України, та Народного Депутату України - Голови УСПП Кінаха А.К.
      У своєму обгрунтованому зверненні АФНУ пропонує:
      1. Виключити ФОП, які надають послуги при операціях з нерухомість (в тому числі посередницькі, консультативні, юридичні, рекламні, тощо), з переліку тих ФОП, на діяльність яких не поширюється спрощена система оподаткування, чим надати можливість ФОП, які надають послуги при операціях з нерухомість, обрати та здійснювати свою діяльність за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності.
      2. Виключити юридичних осіб, які надають послуги при операціях з нерухомість (в тому числі посередницькі, консультативні, юридичні, рекламні, тощо) та здійснюють діяльність за гр.гр.70,71,74 КВЕД ДК 009:2005, з переліку суб’єктів господарювання, на яких не поширюється 5 річні “податкові канікули” на період з 1 січня 2011 року до 1 січня 2016 року з 0 % ставкою податку на прибуток підприємств, чим розповсюдити дію даних “податкових канікул” на юридичних осіб, які надають послуги при операціях з нерухомість.
      3. Включити, всіх без виключення, юридичних осіб, до переліку суб’єктів малого підприємництва – платників податку за спрощеною системою оподаткування, чим надати можливість юридичним особам, які надають послуги при операціях з нерухомість, обрати та працювати за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності.
      4. Визначити об’єктом та базою оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, орендну плату за здані в оренду об’єкти нерухомості, замість житлової нерухомості, як пропонується, та встановити загальну ставку оподаткування у розмірі 15 %, окрім ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, із обчисленням бази оподаткування самими власниками нерухомого майна, а не органами податкової служби, як пропонується.

      Народні Депутати України включили надані пропозиції АФНУ щодо даного Законопроекту до своїх пропозицій, тому залишається сподіватися на те, що законотворці їх врахують під час розгляду даного Законопроекту у другому читанні.
      АФНУ буде додатково повідомляти про результати вжитих заходів щодо даного Законопроекту.
      Більш детальніше із зверненням АФНУ до Голови комітету з питань податкової та митної політики ВРУ Хомутинника В.Ю., порівняльними таблицями до Законопроекту, самим Законопроектом, поданням Народного Депутата Кінаха А.К. із порівняльними таблицями з врахованими пропозиціями АФНУ, можна ознайомитися ТУТ.


      Президент АФНУ А.В. Шульга

      Голова комітету АФНУ
      з законодавства С.О. Бовсуновська

      Коментарі